Praktisch

Stefaan Decroos – Praktijk Psychotherapie

Hundelgemsesteenweg 120, 9050 Gent

tel. 0472/877862 – stefaandecroos.psy@gmail.com


Contact. Je kan me mailen of bellen om een eerste afspraak te maken. Mocht je per telefoon niet onmiddellijk antwoord vinden, spreek dan gerust een boodschap in. Ik bel je snel terug.

Ligging. Op de Hundelgemsesteenweg, die vanuit Gent richting Merelbeke vertrekt, net voorbij de eerste bocht naar rechts. Je kan je oriënteren op warenhuis ‘Market’, de buren van ‘The Golden Welness’, de overburen van huisnummer 203. Hetzelfde adres bestaat ook in Merelbeke, wat de gps kan verwarren!

De praktijk ligt op fietsafstand van beide stations: Sint-Pieters (10 min) en Dampoort (14 min), is vlot bereikbaar met bus of tram (halte Ledeberg Botermarkt –  plan je route op https://www.delijn.be/nl/routeplanner). Met de wagen is er een vlotte verbinding met de grote invalswegen E40/E17/R4. Parkeren kan in nabijgelegen straten, o.a Frans de Mildreef of Frans de Coninckstraat.

.

Eerste gesprek. Tijdens een kennismakingsgesprek verkennen we je hulpvragen; wat zijn je voornaamste klachten, zorgen, problemen? Wat zijn je verwachtingen, je hoop, je wensen voor de therapie? We bespreken samen of deze vorm van hulpverlening geschikt kan zijn voor jou. We maken ruimte voor praktische afspraken en eventuele vragen. Zo’n eerste gesprek biedt een eerste kans te wennen aan de context, te wennen aan mekaar. Voelt het goed aan, gaan we samen op pad?

Duur sessie. We ronden de sessie af binnen het uur. Een eerste gesprek duurt in de regel iets langer, ongeveer één uur en een kwartier.

Werkmomenten. Ik werk maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag in de voor- en de namiddag, op donderdag in de namiddag en ’s avonds.

Frequentie. Een voldoende hoge frequentie van de sessies – wekelijks of tweewekelijks – wordt aangeraden. Het is vrij gebruikelijk om met een hoge frequentie te beginnen en na verloop van tijd terug te schroeven. We stemmen dit steeds in overleg af. We plannen onze volgende afspraak telkens op het einde van de sessie.

Afspraak afzeggen. Gelieve minstens 48u op voorhand per mail, sms of telefoon te melden wanneer een gemaakte afspraak niet kan doorgaan. Bij niet of laattijdig verwittigen ben ik genoodzaakt de consultatie aan te rekenen.

Kostprijs en terugbetaling. Voor een sessie bedraagt het honorarium 60 euro. Gedeeltelijke terugbetaling door je mutualiteit is soms mogelijk. Je neemt best contact op met je ziekenfonds om te bekijken of je in aanmerking komt. Hier vind je alvast een schematisch overzicht voor jongeren en voor volwassenen. Ook sommige hogescholen komen financieel tussen.

Duur therapie en feedback. De duur van een therapie is moeilijk te voorspellen, dit hangt van vele factoren af. Verandering komt soms traag en zit in kleine dingen. Ik probeer samen met jou te kijken hoe de therapie verloopt: voelt het contact tussen ons goed aan, werken we aan de juiste zaken op de juiste manier? Op geregelde tijdstippen plannen we een tussentijds evaluatiemoment. 

Huiswerk. Soms wordt een opdracht of huiswerk meegegeven. Ook dit is vrijblijvend; jij staat steeds aan het roer van je eigen therapeutisch proces.

Afronden. Indien je wil stoppen met de gesprekken, is een afrondingsgesprek belangrijk. We blikken dan terug: hoe heb jij de therapie ervaren, wat was voor jou helpend, niet helpend? We blikken ook vooruit: wat zijn eventuele uitdagingen voor de toekomst? Een afrondingsgesprek biedt de kans afscheid te nemen van elkaar.

Vragen, zorgen of bedenkingen zijn steeds welkom!