Werkwijze

Er bestaan verschillende soorten psychotherapie, ze zijn er in alle kleuren en geuren. Mijn werkwijze als therapeut is ‘cliëntgericht’, ‘emotiegericht’, ‘existentieel’ getint. Dat vraagt om een woordje uitleg…

Cliëntgericht. “Alle werkelijke leven is ontmoeting.” Het aangaan van een gelijkwaardige relatie is de basis voor beweging, voor groei. De therapiekamer is in de eerste plaats een plek van ontmoeten. Wanneer het contact tussen ons niet goed aanvoelt, is het fijn daarover te kunnen spreken.

De focus in de therapie ligt steeds op jouw unieke mens-zijn, op wat voor jou het meest belangrijk is. We kijken door jouw persoonlijke bril totdat je van binnenuit kunt zeggen dat je contact ervaart met waar jouw klachten of zorgen precies om gaan.

Emotiegericht (‘emotion focused therapy’ of ‘EFT’). Veel in het leven laat zich niet begrijpen. We geven grote aandacht aan wat jij ervaart, gewaarwordt, hoe de dingen binnenin jou aanvoelen. Emoties bevatten een schat aan informatie; ze vertellen ons wat we willen of nodig hebben, ze gidsen ons. We staan stil bij wat je kwaad, verdrietig, moedeloos, bang, hoopvol, enz. maakt. Aandacht geven aan gevoelens kan moeilijk en ongewoon zijn, maar er valt véél te rapen: wanneer je je bewust wordt van (eerder afgewezen of weggeduwde) emoties, erbij kunt zijn, ze soepeler reguleert, er woorden en betekenis aan geeft, leer je onderweg anders tegen jezelf, jouw relaties, jouw leven aan te kijken.

Als EFT-therapeut ben ik in de eerste plaats ‘volgend’ aanwezig, op gepaste momenten neem ik een meer ‘gidsende’ rol op. In overleg kunnen specifieke oefeningen (EFT-‘taken’) ingezet worden om emotionele knopen te ontrafelen, wat vastgelopen is opnieuw in beweging te brengen. Voorbeelden van oefeningen zijn lege stoel en twee stoelen methodiek, focusing, emoties op een werkbare afstand zetten, ontvouwen van gebeurtenissen, enzovoort.

ExistentieelBelangrijke levensthema’s kunnen aan bod komen in de therapie: vrijheid, verantwoordelijkheid en keuze, dood en beperkingen van het leven, eenzaamheid en verbinding, zingeving en zinloosheid, spiritualiteit,….

(Bij ‘links‘ vind je enkele poorten naar meer info over Emotion Focused Therapy (EFT) en Existentiële Therapie.)